19. okt 2009

LIIGA PALJU POLE HEA

Armastus võõrsõnade vastu tekitab vahel üsna absurdseid ütlusi. Kas on õige püüda põhisõna tähendust rõhutada, lisades täiendi täpselt sama tähendusega sõna näol? Näiteist ei tule puudust:
vana veteran, pidulik aktus, esmane prioriteet, piiratud limiit, haruldane rariteet, visuaalne nägemine, negatiivne tagajärg, positiivne tulemus, potentsiaalne võimalus, lahti analüüsima, isikuportree, informatsiooniline teadaanne, militaarne sõjavägi, katseline eksperiment, lineaarne pikkus, ainus uunikum, ette prognoosima, kokku komplekteerima, kontakttelefon, ajaperiood, üksikindiviid, välisvaluuta, preemiaauhind, ajamoment, postside, lihakarn, hetkemoment, lõppfinaal, protsendisuhe, erialaspetsialist, kogusumma, kirjašrift.
Mida teha? Probleemküsimuse(?) lahendus on õppida selgeks sõnade tähendus.
Hans Jürman

6 kommentaari:

Tiina ütles ...

Kui lahti analüüsima ja militaarne sõjavägi on tõepoolest kummalised kooslused, siis nt välisvaluuta, kontakttelefon, ajaperiood, erialaspetsialist ja kogusumma tunduvad mulle täitsa normaalsed. Neid on vist niipalju igal pool kasutatud, et juba omaseks saanud. Aga kogusumma kohta on mul küsimus - kuidas siis tõlkida inglise keelest total amount - no on ju kogusumma:)

Eiku ütles ...

Tagajärg võib olla nii negatiivne kui positiivne (oleneb vaatevinklist). Sama moodi nagu tulemus võib olla positiivne, negatiivne, tühine, rahuldav ja jumal teab mis veel. Nendest näidetest ei saa ma aru.

Lineaarne pikkus... võiks olla ju ka mittelineaarne - aga see on sedavõrd harv, et vast tõesti ei ole lineaarset vaja eraldi rõhutada.

Ajaperiood - perioodid ei pruugi olla ainult ajalised.

Kogusumma - summa võib olla ka osasumma, ristsumma ja paljud muud summad. Sestap ei ole see minu arvates üdini eksitav ja liialdav.

Ain ütles ...

Pärnus Tallinna maanteel on üks väga tore reklaamsilt "Rendiautorent"

Anonüümne ütles ...

`Positiivne tulemus` on igati loogiline. Siinkohal on üle pingutatud. :)
Tulemus võib olla negatiivne, rahuldav jne. See väljendab kõneleja hinnangut saavutusele. Ei midagi imelikku.

Inna Saaret ütles ...

Viimase märkuse kohta:
Autor pidas ilmselt silmas seda, et tulemus ongi positiivne ja tagajärg negatiivne mõiste ja neid ei peaks sellistena kordama. Mina näiteks ei kasutaks väljendit "negatiivne tulemus". Tihti eksitakse selle vastu, öeldes näiteks, et keegi sai vigastada liiklusõnnetuse tulemusel, kuigi peaks ütlema, et vigastus oli õnnetuse tagajärg. Veel rumalam on öelda, et sai vigastada tänu liiklusõnnetusele, aga ka selliseid lauseid on olnud rohkem kui üks.
Inna Saaret

P2rtel ütles ...

Kas ka AIDSi-testi / analüüsi tulemus ei saa olla positiivne või negatiivne? Haiguse selgumine ei ole ju kindlasti testi tagajärg :)